Soundtrackcity
Search
Close this search box.

Luisteren met… #8 Emilie

LUISTEREN MET… #8 EMILIE

In ‘Luisteren met…’ interviewt Soundtrackcity bewoners uit Amsterdam over de invloed van geluid op hun leven. Welke geluiden horen bij hun woonomgeving? Wat betekenen deze geluiden voor hen? We spraken Emilie (30), wonend in Centrum.

Ik woon inmiddels twaalf jaar in Amsterdam. Ik heb in drie verschillende buurten gewoond. Mijn lievelingsbuurt was de Plantagebuurt. Ik woonde toen zo dicht bij ARTIS dat ik nog in bed liggend de gibbons kon horen zingen. Vaak ging ik ’s avonds een wandeling in de buurt maken. Een rondje ARTIS noemde ik en mijn huisgenoten dat. Als we op het Entrepotdok liepen dan hoorden we de olifanten en als we langs de Muiderpoort liepen de zeeleeuwen.

Nu woon ik in het centrum, vlak bij de Vijzelstraat. Erg druk dus met allerlei omgevingsgeluiden. Als ik naar mijn werk fiets dan zet ik vaak muziek op. Behalve als ik nachtdienst heb. Dan moet ik langs een donker stuk rijden met weinig mensen, dus dan wil ik mijn omgevingsgeluiden wel goed kunnen horen.

Ik werk bij verloskunde en in mijn werk speelt geluid een grote rol. Tijdens de eerste echo van het kindje is geluid erg belangrijk. Het is een bijzonder moment voor de ouders als ze voor het eerst de hartslag van het kindje te horen krijgen.

Wanneer iemand gaat bevallen dan registeren we tijdens de bevalling continue de hartslag van het kindje. Een CTG heet dat. Tijdens de bevalling kunnen we natuurlijk niet de hele tijd naar het scherm kijken waarop de hartslag te zien is, dus daarom luisteren we vooral. Zodra er iets aan de hand is met het kindje, dan hoor je dat. Bijvoorbeeld omdat de hartslag daalt. Dus tijdens de bevalling varen we op het geluid.

Ook andere geluiden gedurende de bevalling zijn belangrijk. Het geluid van de moeder bijvoorbeeld. Wordt er goed gepuft? En als de baby eenmaal is geboren, begint die dan wel te huilen? Als het kindje niet gaat huilen kan dat betekenen dat de longen niet ontplooid zijn. Dan moet het baby’tje worden gestimuleerd zodat het vruchtwater uit de longen gaat en de baby voor het eerst ademhaalt. Een bijzonder moment is dat, de eerste keer zuurstof!

Foto (c) ARTIS