Soundtrackcity
Search
Close this search box.
Luister met Huub

LUISTER MET HUUB

LUISTER MET HUUB

In de rubriek Luister met…interviewt Soundtrackcity bewoners uit De Pijp over de betekenis van geluid in hun leven. Welke geluiden horen ze en welke geluiden vinden ze passen in hun woonomgeving? In Luister met Huub spreken we Huub Krom, die al 25 jaar aan de Jozef Israëlskade in De Pijp woont.

Huub herkent mensen eerder aan hun stem dan aan hun gezicht

“Ik was ooit een eigenzinnige tiener en weigerde ondanks mijn beperkte zicht, een bril te dragen. Contactlenzen waren voor mij pas toegestaan vanaf mijn 18e. In die tijd was mijn gehoor mijn voornaamste zintuig, waardoor geluid een belangrijke rol in mijn leven ging spelen.

Hoewel ik tegenwoordig contactlenzen draag, blijven mijn oren mijn belangrijkste waarnemingsinstrument. Met name in mijn functie als stemregisseur en -coach komt dit goed van pas. Ik heb mij gespecialiseerd in het opnemen, coachen en regisseren van stemmen. Ik maak onder andere audio-tours voor musea en luisterboeken.

Ik herken mensen eerder aan hun stem dan aan hun gezicht. In een gesprek analyseer ik ondertussen ook iemands stem. Ik luister naar de manier waarop een stem trilt, hoe hard iemand praat en waar de pauzes vallen. Je stem verbergt veel minder dan je gedrag.”

De Joseph Israëlskade wordt steeds drukker

Vroeger was ik echt een stadsmens; ik genoot van de geluiden van de stad, vooral de nachtelijke geluiden gaven mij een speciaal gevoel. Tegenwoordig waardeer ik natuurgeluiden meer. Het betreurt mij dan ook dat de Joseph Israëlskade steeds drukker wordt. ’s Ochtends wordt ik steeds vaker gewekt door geluiden van drilboren en verkeer. Maar soms wordt ik nog weleens wakker gemaakt door het geluid van meeuwen, spechten of kraaien, dan begint mijn dag goed.

Hoewel het in mijn buurt drukker en lawaaiger is geworden, is mijn huis, sinds het overlijden van mijn hond Rico, stiller geworden. Ik mis het geluid van Rico’s ademhaling en zijn getrippel door het huis. De afwezigheid van die geluiden valt me erg op.

Ik koester geluid, vooral tijdens concerten, maar ik kan ook met plezier luisteren naar regendruppels op mijn dakraam. En op het moment dat de klanken van de stem van een spreker die ik coach in zijn meest natuurlijke vorm de ruimte vullen, geniet ik enorm. Voor mij is de stem de toegang tot de ziel.”

Luister met Huub is onderdeel van de rubriek Luister met… van Urban Sound Lab, waar buurtbewoners, geluidskunstenaars, en architecten samen luisteren naar de stad. Gezamenlijk onderzoeken zij hoe je een beter klinkende stad voor elkaar krijgt en hoe dat bijdraagt aan het persoonlijk welbevinden van stadsbewoners. Hier vind je de andere afleveringen.

Meer nieuws