Soundtrackcity
Search
Close this search box.
Luister met Noa

LUISTER MET NOA

LUISTER MET NOA

In de rubriek ‘Luister met…’ interviewt Soundtrackcity bewoners uit De Pijp over de betekenis van geluid in hun leven. Welke geluiden horen ze en welke geluiden vinden ze passen in hun woonomgeving? Voor deze tweede aflevering spreken we Noa de Goede (23) die opgroeide aan het Sarphatipark.

Amsterdams karakter

Noa houdt van de levendige geluiden in de Pijp. De bedrijvigheid op de Albert Cuypmarkt, waar kooplui hun waren aanprijzen met een lekker Amsterdams accent, vindt ze geweldig. Toch valt haar op dat het echte Amsterdamse karakter een beetje aan het verdwijnen is. Tegenwoordig hoor je in de buurt steeds vaker het getoeter van elektrische VanMoofs en de stemmen van expats.

Noa groeide op in de Jan Steenstraat bij het Sarphatipark en woonde daar tot haar twintigste. Nu woont ze in Nieuw-West aan de Sloterplas maar komt regelmatig terug naar haar vertrouwde buurt. Geluiden die haar jeugd in De Pijp karakteriseerden, zoals het geblaf van hondjes in het Sarphatipark en het geluid van een meneer die harmonica speelde op de Albert Cuyp, roepen nog steeds warme herinneringen op. Dat harmonica-geluid is voor Noa echt iconisch; het was er altijd als er markt was. Er lijkt tegenwoordig minder ruimte te zijn voor dit soort unieke en gekke dingen.

Noord/Zuid lijn

Volgens Noa is De Pijp sinds de opening van de Noord/Zuidlijn in een razend tempo veranderd. Haar hele jeugd lang was de Noord/Zuidlijn in aanbouw; ze groeide op met de bijbehorende bouwgeluiden. Toen de metro eenmaal reed, versnelde de gentrificatie enorm. Ze had het gevoel dat haar vertrouwde buurtje langzaam verdween. Noa woont nu met plezier in haar nieuwe buurt in West. Het is er stiller, er fluiten meer vogels en ze hoort er veel andere talen zoals Arabisch of Turks. Toch mist ze de gezelligheid en de compactheid van De Pijp. Het opgroeien in deze buurt heeft ervoor gezorgd dat ze gewend is geraakt aan veel geluid en reuring. Terwijl anderen verlangen naar rust, gedijt Noa juist in een omgeving waar een veelheid en verscheidenheid aan geluid te horen is.

 

Luister met Noa is onderdeel van de rubriek Luister met… van Urban Sound Lab, waar buurtbewoners, geluidskunstenaars, en architecten samen luisteren naar de stad. Gezamenlijk onderzoeken zij hoe je een beter klinkende stad voor elkaar krijgt en hoe dat bijdraagt aan het persoonlijk welbevinden van stadsbewoners. Hier vind je de andere afleveringen.

Meer nieuws