Soundtrackcity
Search
Close this search box.

“Het deed me direct denken aan het geluid van lasergamen”

Urban Sound Lab | Column
door Rosa Mul

De afgelopen twee weken organiseerden we de Urban Sound Lab luister- en schrijfworkshopreeks. Tijdens deze drie workshops leerden bewoners van Amsterdam om met andere oren naar hun omgeving te luisteren. We maakten een wandeling door de Pijp en de Rivierenbuurt. Tijdens de wandeling luisterden we aan de hand van vragen naar de geluiden om ons heen. Deelnemers kregen vervolgens een recorder mee om thuis zelf opnames te maken. Ze maakten opnames van een bijzonder geluid van nu en van een geluid dat een gevoel van nostalgie oproept. Over deze opnames schreven de deelnemers onder begeleiding van schrijfster Marike op den Akker verhalen en gedichten. Het waren drie bijzondere en leerzame workshops.

Ik schreef tijdens de laatste workshop een verhaal. De opdracht was om vijf zinnen uit eerdere schrijfsels te onderstrepen en hiervan één te kiezen als titel van het verhaal. We kregen vervolgens tien minuten om een verhaal of gedicht te schrijven.

__

“Het deed me direct denken aan het geluid van lasergamen”

Ik hoorde het geluid voor het eerst ongeveer vijf dagen geleden. Ik wist werkelijk niet wat ik hoorde. Toch stak ik dan maar over, want het licht was groen. Iedere keer wanneer ik het geluid hoorde, had ik de behoefte om het na te doen. Keer op keer deed ik dit dan ook. Tot vervelens toe. Daan vond het niet zo bijzonder. Hij ergerde zich juist aan het feit dat ik het telkens weer nadeed. Het geluid is onmisbaar. Dat merkte ik toen alleen het licht op groen ging. Maar goed: wáárom doet het me denken aan lasergamen? Het klinkt als ‘tsjieuw’ of ‘pieuw’! Een geluid dat je ook hoort als je schiet met je lasergun. Je hoort het als je bent geraakt of iemand raakt. In Dublin betekent het iets heel anders. Daar betekent het dat het voetgangerslicht op groen staat. Het deed me direct denken aan het geluid van lasergamen.
__

Tijdens Urban Sound Lab Luisteravond #2 zullen een aantal deelnemers van de workshop hun geschreven gedicht of verhaal voorlezen. Benieuwd hoe deze klinken? Kom dan naar de luisteravond op 24 mei om 20.30 in CC Amstel.
Urban Sound Lab is mede mogelijk gemaakt door: