Soundtrackcity
  • English
  • Nederlands

Verslag presentatie Buitenveldert en Zuid

25 februari 2022, Botanische tuin Zuidas

Een goede opkomst in de Winterkas van de Botanische Tuin Zuidas, waar we de luistergids ‘Buitenveldert & Zuid: op ontdekkingsreis met je oren’ presenteerden. Verschillende sprekers kwamen aan het woord en samen luisterden we naar geluiden uit het archief van Urban Sound Lab dat voor het eerst aan het publiek gepresenteerd werd. Een erg geslaagde middag!

De presentatie werd geopend door Michiel Huijsman, zakelijk leider van Soundtrackcity. Hij introduceerde Urban Sound Lab (USL) en gaf aan dat de directe ervaringen van de bewoners nodig zijn om een archief als USL samen te stellen. Door te luisteren kom je meer te weten over je omgeving, vooral als je beter luistert, dus niet alleen naar andere mensen maar ook naar de geluiden van de stad. Vervolgens overhandigde Michiel de luistergids ‘Buitenveldert & Zuid: Op ontdekkingsreis met je oren’ aan de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid, Sebastiaan Capel.

Capel benadrukte de rol van Soundtrackcity in de wisselwerking tussen gebouwen en mensen. “Met deze en de voorgaande gidsen ondersteunt Soundtrackcity mensen in hun bewustwording van geluid in de stad. Je wordt uitgedaagd om op een andere manier bezig te zijn met iets wat je altijd meemaakt, je omgeving. Met je oren naar die omgeving ‘kijken,’ dat biedt een hele andere beleving. Het gaat om een andere manier van de stad ervaren, dat vinden wij heel bijzonder en is mede de reden dat stadsdeel Zuid Urban Sound Lab ondersteund. Actief luisteren vind ik heel uitdagend, dus toen Renate mij vroeg om mijn favoriete geluid te delen, wist ik het niet direct. Het is misschien een politiek correct antwoord om te zeggen dat ik niet één favoriet geluid heb. De stad heeft zo ontzettend veel , de geluiden laten je op verschillende manieren de stad ervaren. Ik denk dat het belangrijk is op welk moment en op welke manier je op dat moment met de stad bezig bent. Op dit moment kies ik voor het geluid van fluitende vogels. Omdat je dan weet dat de lente er weer aan komt.”

Urban Sound Lab Archief:

“Het idee van Urban Sound Lab is ontstaan toen we samen gingen werken met de OBA. Al die boeken bij elkaar, dat vonden we zo mooi dat we op het idee kwamen om voor ons project Urban Sound Lab een archief te bouwen met geluiden uit Amsterdam Zuid” begon Renate. Vervolgens liet Renate drie geluiden horen uit de wandeling Buitenveldert & Zuid: De Oversteek, De Metaalwerkplaats en het Skatepark (Olympiaplein). Ons geluidsarchief is te beluisteren/bekijken op de website van Urban Sound Lab.

“Zuid is zo divers wat betreft geluid, als je begint zit je in de herrie van het verkeer op de de Boelelaan, dan kom je bij de Botanische Tuin en is het heel rustig. Dan loop je over de campus bij de Vrije Universiteit Amsterdam en hoor je allemaal jonge mensen tegen elkaar praten. Op de Zuidas, het Prinses Amaliaplein, de bij de Rietveld Academie zijn de geluiden weer heel anders. Het is een hele bijzondere en diverse wandeling geworden.” – Renate Zentschnig

Vervolgens kwam Nelly Oudshoorn aan het woord, zij liet het geluid horen dat ze voor het archief heeft opgenomen namelijk; het monument op het Adama van Scheltemaplein, een fontein. Als aanvulling daarop vertelde ze waarom ze geïnteresseerd is in geluid. “Ik was al lang geïnteresseerd in geluid, in het begin vooral in vervelende omgevingsgeluiden. Toen ik Soundtrackcity leerde kennen was het echt een eyeopener, toen leerde ik dat er ook veel positieve geluiden zijn. Ik merkte dat ik mijn omgeving op een hele andere manier ging ervaren toen ik aandacht gaf aan geluid. Het geluid dat ik opnam voor het archief (de fontein op het Adama van Scheltemaplein) vond ik door opnames te maken voor, tijdens en na de eerste lockdown.

Als je met koptelefoon en microfoon op stap gaat hoor je het geluid zo anders. Veel harder. Nog steeds ervaarde ik de harde geluiden als negatief, maar ik hoorde ook ineens de zachte geluiden veel sterker, vogels en wind bijvoorbeeld. Ik woon in de Apollobuurt vlakbij het Adama van Scheltemaplein en loop er vaak langs zonder erbij na te denken. Het monument daar is ter herinnering aan de 18.000 Joden die vanaf dit plein zijn gedeporteerd. Het is een lange pilaar met bovenaan twee handen en daaruit sijpelt water naar beneden. Toen het stil was liep ik daar en dacht ik dat is mooi om op te nemen. Versterkt met de koptelefoon kreeg ik echt kippenvel van dat geluid, zo mooi. Beluister hier het geluid van Nelly.

Tot slot werden de aanwezigen door Vivian Mac Gillavry uitgedaagd om een luisteroefening uit te voeren. De oefening kan je ook thuis of alleen uitvoeren: Eerst moet je je ‘warm luisteren’ door naar het verste geluid en het dichtstbijzijnde geluid te luisteren. Vervolgens blijf je 5 minuten luisteren op één plek. Wat hoor je, hoeveel geluiden hoor je? Tel ze of schrijf ze op. We horen graag hoe jouw geluidservaring was, stuur een mail naar info@soundtrackcity.nl of stuur ons een bericht op sociale media.

We willen iedereen die heeft meegewerkt en aanwezig was bedanken voor de mooie dag, hopelijk zien we je snel weer! Tot dan kun je onze geluidswandelingen beluisteren op soundtrackcity.nl/audiowalks of in de Soundtrackcity app.