Soundtrackcity
Search
Close this search box.
New Release

Binnentuinklanken

Mayke Haringhuizen en Fani Konstantinidou sluiten hun periode als artists in residence bij Sonic West af met de album release Binnentuinklanken.

Release Binnentuinklanken

Mayke Haringhuizen en Fani Konstantinidou sluiten hun periode als artists in residence bij Sonic West af met de album release Binnentuinklanken.

Door de Covid-maatregelen stond het project lange tijd on hold, maar nu is het dan eindelijk zover dat de resultaten gepresenteerd kunnen worden. Op 6 december verschijnt Binnentuinklanken op Bandcamp en kun je Binnentuinklanken verkrijgen als Dubbel CD. Fragmenten van het werk zullen ook worden opgenomen in de Sonic West sound map in de vorm van een extra laag op de kaart.

Omsloten binnentuinen

Binnentuinklanken is een project over het geluid van Amsterdam Oud-West. In deze multiculturele wijk, met drukke straten en de Ten Katemarkt, zijn vele gemeenschappelijke-private tuinen te vinden. Voor de meeste mensen liggen deze binnentuinen verscholen, omsloten door de bouwblokken. Dit project had als doel deze stedelijke ruimte te verkennen en hoorbaar te maken. enkele binnentuinen zijn door Mayke Haringhuizen en Fani Konstantinidou gedetailleerd verkend en ze hebben een bijzonder geluidskunstwerk weten te creëren van deze oases in een van de dichtst bevolkte buurten van Amsterdam. In het kader van hun residency hebben Mayke Haringhuizen en Fani Konstantinidou in 2019 en 2020 geluidswandelingen georganiseerd, buurtbewoners geïnterviewd en muziek gecomponeerd. Drie binnentuinen zijn door Mayke en Fani specifiek verkend:

● Binnentuin achter de Borgerstraat/Ten Kateplein: een voor publiek gesloten gemeenschappelijke tuin, onderhouden door de gemeente.
● Het Johannapark: een gemeenschappelijke tuin, ontworpen en onderhouden door een bewonersvereniging, open voor publiek op afspraak.
● Natuurtuin Slatuinen: een openbare tuin met unieke flora en fauna, op bepaalde dagen/tijden geopend voor publiek.

Dubbel CD

De eerste CD bevat drie composities (De Boom, De Vlieg en De Kikker) die corresponderen met deze drie verschillende tuinen/locaties. Ze zijn gecomponeerd met veldopnames (fieldrecordings) gemaakt tijdens verschillende seizoenen van de tuinen en de stadsomgeving. Daarnaast hebben de makers geluidsopnames gemaakt in het Orgelpark; een muziekpodium in deze buurt met een unieke collectie aan orgels. Het orgelgeluid en enkele andere opnamen zijn elektronisch gemanipuleerd en gereconstrueerd om de artistieke visie van de makers op de beleving van elke binnentuin tot uitdrukking te brengen. De werken zijn gericht op het contrast tussen de wereld ‘binnen’ en ‘buiten’ de drie tuinen, en de sereniteit van elke tuin individueel.

De tweede CD bevat interviews met bewoners, die toegang hebben tot deze verborgen tuinen, waaronder twee tuinontwerpers. Zowel het Johannapark als de Natuurtuin Slatuinen zijn ontstaan uit braakliggende terreinen, die door aanwoners zijn ontwikkeld tot prachtige tuinen. In elke tuin werden we welkom geheten en soms ook rondgeleid. Bewoners vertellen welke geluiden zij horen in hun dagelijks leven en beschrijven hun geluidsbeleving van de tuin en de buurt.

Bestel de dubbel CD op Bandcampmport