Soundtrackcity
Search
Close this search box.

De Luistervinken #1

Urban Sound Lab | Blog

Een aantal maanden geleden mocht ik weer aan de slag bij Urban Sound Lab! Ik ben gevraagd om het participatieproject Luistervinken op te starten en te begeleiden. Dit is een project waarbij Soundtrackcity de bewoners van Zuid aan het woord laat en de regie geeft. Het idee is dat bewoners zelf gedurende een aantal weken hun buurt auditief verkennen en geluidsopnames maken om uiteindelijk hun bevindigen publiek te presenteren in een luisterwandeling. Ik benader bewoners die hieraan mee willen werken en begeleid ze bij het ontwikkelen van hun luisterwandeling. Dit jaar begeleid ik achtereenvolgens vier buurtbewoners met ieder een eigen, bijzondere interesse in de auditieve omgeving. Zij zijn de luistervinken.
Drukke en stille plekken in de buurt

Eerste luistervink is Nelly, woonachtig in de Apollobuurt. Ze heeft drie mede-buurtbewoners gevraagd om mee te werken aan haar project. Samen hebben ze geluiden verzameld rondom het thema lawaai en stilte. In de uiteindelijke wandeling zullen ze ons meenemen op een bijzondere reis langs drukke en stille plekken. Waar is er ruimte voor bezinning en kunnen we even ontsnappen uit het huidige lawaai dat de wereld maakt?

Isolatie en creativiteit in tijden van crisis

De gevolgen van de actuele corona epidemie houden me bezig. Vrijwel direct zat ik thuis zonder werk en zonder universiteit of bibliotheek waar ik kon studeren. Toch ga ik stug door met mijn studie Humanistiek en laat ik mij inspireren door artikelen en mensen om mij heen. Wel is het natuurlijk moeilijk om vrienden en familie een tijdje niet te zien. Het raakt me wat het virus doet met de mens, zowel destructief als constructief. Ik zie mensen lijden onder de fysieke en mentale gevolgen van isolatie. Tegelijkertijd doet het me goed om te zien hoe creatief wij mensen worden in tijden van crisis. We helpen helpen elkaar en vinden creatieve oplossingen voor thuiswerken en sociaal contact.

Positief blijven!

Ik hoop van harte dat iedereen in goede gezondheid deze periode doorkomt. Het enige wat ik kan zeggen is; blijf positief en blijf luisteren naar jouw omgeving. Wellicht hoor je via de stilte meer van jezelf en lukt het je door alle ruis toch ook de schoonheid van de wereld om je heen te horen.

De wandeling met Nelly door de Apollobuurt stond gepland op 9 mei. Maar kan in de huidige situatie niet doorgaan. Momenteel zoeken we naar een alternatieve (digitale?) manier waarop iedereen deze bijzondere wandeling individueel kan maken buiten of zelfs vanaf de bank. Meer informatie volgt binnenkort.

Liefs, Rosa

Uitgelicht

Urban Sound Lab is mede mogelijk gemaakt door: