Soundtrackcity
Search
Close this search box.
Algemeen

De Luistervinken #2

[Nr.2 uit de serie Luistervinken Zaterdag 9 mei van 14.00 tot 15.30 uur Startpunt wordt bekend gegeven bij reservering Nederlands Reserveren vereist. Beperkt aantal

[Nr.2 uit de serie Luistervinken
Zaterdag 9 mei van 14.00 tot 15.30 uur
Startpunt wordt bekend gegeven bij reservering
Nederlands
Reserveren vereist. Beperkt aantal deelnemers. Gratis.

Te voet langs persoonlijke geluidswerelden in de Apollobuurt

Deze wandeling is de tweede in een reeks luisterwandelingen die Urban Sound Lab, in samenwerking met bewoners uit Amsterdam Zuid, dit jaar organiseert. Deze bewoners, oftewel ‘Luistervinken’, maken samen met een groepje buurtgenoten een persoonlijke selectie van geluiden en luisterpunten in de buurt. Tijdens de luistervinken wandeling nemen zij je mee in hun geluidswereld.

Sinds twee jaar luistert Soundtrackcity in het Urban Sound Lab samen met bewoners uit Amsterdam Zuid naar de stad. Het Lab heeft geen vaste locatie maar strijkt steeds op een andere plek neer in de buurt, binnen of buiten. De meest uiteenlopende geluiden zijn al verzameld. Geluiden die bewoners dagelijks horen. Geluiden die hen dierbaar zijn, geluiden die ze kunnen missen als kiespijn en van alles daar tussenin. Zoals bijvoorbeeld een piepende wasmachine, fluitende vogels, het geluid van telefonerende buren door de muren, de opbouw van de Albert Cuyp Markt, bouwgeluiden, rinkelende fietsbellen, een krakend bed, een storm in de binnentuin, stilte op zondag.

Op zaterdag 9 mei kun je komen luisteren naar een selectie van Luistervink Nelly Oudshoorn tijdens een auditieve wandeltocht door de buurt. Wij vroegen Nelly iets te schrijven over haar relatie tot geluid:

“Mijn fascinatie met geluid heeft al een lange geschiedenis. In een van mijn eerste banen deed ik onderzoek naar de invloed van vliegtuiglawaai op het menselijk lichaam. Wat daar uitkwam was dat lawaai altijd invloed heeft op je lichaam, ook als je je er niet aan ergert (bijv. hoge bloeddruk en slaapproblemen). Maar je lichaam kan ook niet goed functioneren zonder geluid! Absolute stilte bestaat niet, of alleen kunstmatig in een geluidsdichte kamer waar je alleen je hart hoort kloppen en je bloed ruisen. Er is altijd geluid om ons heen en wat dat precies met je doet en voor je betekent is een belangrijke en spannende vraag. Tijdens de luisterwandeling in Oud-Zuid willen we vooral bezig gaan met de confrontatie tussen harde en zachte geluiden. Of wat preciezer gezegd: met de samenklank van natuurgeluiden en stadslawaai. Wat doet dat met onze beleving van de stad?” 

Wat kun je verwachten?

Via de koptelefoon zullen we luisteren naar korte soundscapes en geluidsverhalen. Op locatie ontmoeten we bewoners die ons live vertellen over de relatie die zij hebben met de geluiden in de buurt. En – we gaan zelf luisteroefeningen doen om nog beter te leren luisteren.