Soundtrackcity
Search
Close this search box.

De Luistervinken

Stagiair Rosa zal het komende jaar een aantal buurtbewoners uit Zuid begeleiden bij hun eigen, persoonlijke geluidsproject. Dit project heeft de titel ‘Luistervinken’. Samen met andere buurtbewoners ontwikkelt de ‘Luistervink’ een wandeling door buurt, en vestigt de  aandacht op geluiden die zij/hij bijzonder vindt. Iedere twee maanden staat een andere buurtbewoner centraal.

De komende twee maanden is dat Apollobuurt-bewoonster: Nelly Oudshoorn.  Ik vroeg Nelly een kort stukje te schrijven over haar relatie met geluid.

“Mijn fascinatie met geluid heeft al een lange geschiedenis. In een van mijn eerste banen deed ik onderzoek naar de invloed van vliegtuiglawaai op het menselijk lichaam. Wat daar uitkwam was dat lawaai altijd invloed heeft op je lichaam, ook als je je er niet aan ergert (bijv. hoge bloeddruk en slaapproblemen). Maar je lichaam kan ook niet goed functioneren zonder geluid! Absolute stilte bestaat niet, of alleen kunstmatig in een geluidsdichte kamer waar je alleen je hart hoort kloppen en je bloed ruisen. Er is altijd geluid om ons heen en wat dat precies met je doet en voor je betekent is een belangrijke en spannende vraag. Tijdens de luisterwandelin in Oud-Zuid willen we vooral bezig gaan met de confrontatie tussen harde en zachte geluiden. Of wat preciezer gezegd: met de samenklank van natuurgeluiden en stadslawaai. Wat doet dat met onze beleving van de stad?” 

Op zaterdag 9 mei gaat Nelly Oudshoorn een luisterwandeling door de buurt maken. De wandeling is een reis langs allerlei geluiden en locaties die Nelly met haar mede-luistervinken heeft uitgekozen. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Wandel jij ook met ons mee?