Soundtrackcity
Search
Close this search box.

Luisteren met … #9 Alvy

In ‘Luisteren met…’ interviewt Soundtrackcity Amsterdammers over de invloed van geluid op hun leven. Welke geluiden horen bij hun woonomgeving? Wat betekenen deze geluiden voor hen? We spraken Alvy (41), werkend in Amsterdam en wonend in Monnickendam.

Ik woon in Monnickendam, dus op dit moment ben ik eigenlijk geen Amsterdammer. Maar ik kom hier wel vandaan. Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Noord en verhuisde op m’n 8e naar Monnickendam. Nog steeds ben ik dagelijks te vinden in Amsterdam. Ik doe zelfs mijn boodschappen in de buurt waar ik als kind woonde.
Ook voor mijn werk ben ik veel in Amsterdam. Ik werk als talentmakelaar voor de buitenschoolse opvang en organiseer naschoolse activiteiten voor kinderen uit verschillende buurten in Amsterdam-Zuid. 

Ik merk dat de naweeën van corona nog steeds voelbaar zijn. Het lijkt alsof ik in de
coronaperiode gevoeliger ben geworden voor geluid. Juist door het gebrek aan geluiden tijdens de coronaperiode. Het was zo rustig, echt heel prettig. Nu alles weer opgang is gekomen, merk ik dat ik veel sneller overprikkeld ben dan daarvoor. Terwijl de geluiden niet per se harder zijn geworden. Ik ben daarin veranderd.

Sommige geluiden lijken wel erger te zijn geworden trouwens. Of eigenlijk is het de combinatie van geluiden. Zelfs nu we weer op kantoor werken, gebruiken mijn collega’s en ik nog steeds zoom voor vergaderingen. Dat is een toegevoegd geluid aan de al bestaande mix. Op de ergste dagen zit er bijvoorbeeld één collega te zoomen, twee overleggen iets met elkaar en ik zit daarnaast aan de telefoon. Ik merk dat ik mij sinds corona slechter kan concentreren. Wel ga ik nog steeds graag uiteten in Amsterdam, maar dan kies ik het restaurant uit op de akoestiek. Plekken zoals Café Restaurant Amsterdam vermijd ik het liefste omdat het zo echoot. Vroeger was ik gewend aan omgaan met de drukte, maar het afsluiten voor geluiden vind ik steeds moeilijker geworden. Als ik echt tot rust wil komen dan ga ik het liefste wandelen in Monnickendam. Op de dijk hoor je namelijk alleen de vogels en de wind.