Soundtrackcity
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Piepende kuikentjes

Blog Rosa Mul
Blog Rosa Mul

Afgelopen dinsdag was ik samen met Max van der Wal bij Ruud Dubel, een ambachtelijke meubelmaker op Gerard Doustraat 164. Ik vertelde hem kort over Urban Sound Lab en wat ik er kwam doen. Hij vertelde me dat hij ons nog niet kende, maar zich wel bewust is van geluiden om zich heen.

Ruud werkt al 35 jaar in zijn werkplaats aan de Gerard Dou. Hij heeft de buurt zien en horen veranderen. Er zijn steeds meer rijke mensen komen wonen, in tegenstelling tot 35 jaar geleden, toen het nog niet zo’n welvarende buurt was.

Tóch beschrijft hij de buurt als heel divers en fijn. Als meubelmaker produceert hij vanzelfsprekend geluid, maar door zijn sociale houding naar de buurt heeft nog niemand geklaagd. Veel mensen zwaaien naar binnen als ze langs lopen, of maken een praatje. Toch is zijn favoriete geluid uit de buurt juist het feit dat de buurt zo stil is. Hij woont zelf verderop in de buurt, maar zodra hij de straat van zijn werkplaats inloopt, is het stil.

Soms ontvangt Ruud schoolklasjes om ze te leren over het ambacht. Ruud geniet ontzettend van het enthousiasme van de kinderen. Hij beschreef één meisje dat tijdens het boren in een stuk hout piepende kuikentjes hoorde. Ruud begreep er in eerste instantie niks van. Het meisje bedoelde het scherpe piepende geluid dat de boor in het hout maakte. Nu hoort Ruud altijd de piepende kuikentjes tijdens het boren.

Ook vroeg ik Ruud naar zijn favoriete geluid in de werkplaats. Dit is de krulschaaf. Het maakt een hoog en scherp geluid. Hij vindt het geluid vooral zo fijn omdat hij er iets fysieks voor moet doen. Hij moet er kracht voor zetten om het geluid te creëren. Met de krulschaaf gaat hij over een lat en schaaft er zo een kruletje hout af.

Ruud was een leuke man om mee te praten. Ik zou zeggen: ga zelf eens langs!