Soundtrackcity
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sonic Aggregator in Circl

Sonic Aggregator in Circl

Van 24 maart tot 2 juni 2023 staat het luisterobject Sonic Aggregator van Soundtrackcity in Circl, een bekende hotspot op de Zuidas met de focus op duurzaamheid en circulariteit.

Sonic Aggregator staat in Circl om een buurtproject van Soundtrackcity mogelijk te maken en twee vragen aan de orde te stellen: Hoe klinkt de Zuidas? Of hoe moet de Zuidas klinken?
Deze vragen gaan bewoners en bezoekers van de Zuidas binnen dit project zelf beantwoorden. Zij maken geluidsopnames en plaatsen deze onder begeleiding van Soundtrackcity in het luisterobject. Hun geluidsopnames en ervaringen in de buurt zijn aanleiding om verder na te denken over de volgende vragen:

  • Hoe moet de Zuidas klinken om een prettige leefomgeving te creëren?
  • Hoe krijg je zo’n prettig klinkende leefomgeving voor elkaar?
  • Is er iemand verantwoordelijk voor hoe het buiten klinkt?
  • En kunnen bewoners daaraan een bijdrage leveren?

Sonic Aggregator heeft unieke akoestische eigenschappen, maakt buurtparticipatie op een toegankelijke en speelse manier mogelijk en schept de voorwaarden om luisterervaringen in de stedelijke ruimte kritisch te onderzoeken in een collaboratief en participatief werkproces.

Woon of werk je op de Zuidas?

De Zuidas is een speciale wijk. Naast dat het een jonge woonwijk is, is er een groot aantal studerende en werkende bezoekers op de Zuidas. Het aantal horecagelegenheden, winkels, culturele, sport- en zorgvoorzieningen groeit snel. Bewoners en bezoekers van de Zuidas hebben elk andere geluidservaringen bij de wijk. Zo zal een medewerker van een van de kantoren op de Zuidas waarschijnlijk niet weten hoe het in het weekend klinkt, een student van de VU komt misschien weinig buiten de campus en een bewoner van de Zuidas zal wellicht juist overdag in een andere wijk aan het werk zijn en dus voornamelijk de avond- en ochtendgeluiden van de Zuidas kennen.

Hoe ervaar jij het geluid van de Zuidas? Iedereen die de Zuidas bezoekt of die er woont is welkom om mee te doen. We zoeken naar een verscheidenheid aan geluidservaringen en verhalen over de buurt. Wil je meedoen? Mail info@soundtrackcity met ‘Circl’ in het onderwerp.

Circl

‘Circl is een circulair platform ontworpen om spontane ontmoetingen mogelijk te maken. Het is een ontmoetingsplaats voor start-ups en onderwijsinstellingen, voor buurtbewoners en gevestigde ondernemingen, voor overheden en burgers, voor ngo’s en andere instellingen.’ Deze visie en missie past goed bij de doelstelling van Soundtrackcity om een breed publiek op de Zuidas te bereiken. De duurzame instelling van Circl sluit aan bij onze eigen visie en missie omdat duurzaamheid ook over geluid gaat. We hopen buurtbewoners te wijzen op het aanbod van Circl en te enthousiasmeren voor circulariteit en duurzaamheid (in al haar vormen). Daarnaast willen we bezoekers graag informeren over de invloed van geluid op hun levens. Stedelijk geluid is een vluchtig, immaterieel en ruimtelijk aspect dat in de stedenbouw meestal niet de aandacht krijgt die het verdient.

Luisterobject Sonic Aggregator

Het luisterobject Sonic Aggregator brengt daar op twee manieren verandering in. Enerzijds is het object een zichtbare en tastbare “verzamelplaats” voor stadsgeluid; anderzijds maakt het object participatie van de betrokken gemeenschappen mogelijk en biedt het een plek in de stedelijke ruimte die voor iedereen toegankelijk is.

Sonic Aggregator is een doorontwikkeling van het luisterobject Sonic West en is in 2021 voor het eerst gepresenteerd in Berlijn.

Geluid is een fundamenteel bestanddeel van de leefomgeving en kan daarom niet onbesproken blijven. Soundtrackcity werkt samen met publieke en private partijen aan nieuw beleid voor goed klinkende steden. Een gezonde geluidsomgeving is een onmisbare bouwsteen voor de stad van nu waar mensen graag wonen, verblijven en recreëren.

Meer nieuws