Soundtrackcity
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sonic Aggregator: Soundtrackcity in Berlijn

Aan Alexanderplatz, midden in Berlijn staat het Haus der Statistik, een verzameling betonkolossen waarin vroeger de Statistische dienst van de DDR was gehuisvest. Na 10 jaar leegstand wordt het totaal van ca. 110.000 m2 nu herontwikkeld door een coöperatie van stadmakers, culturele en maatschappelijke initiatieven en het stadsbestuur onder de noemer ‘Modellproject Haus der Statistik’. Samen met hen en Tuned City Berlin heeft Soundtrackcity het initiatief genomen om te onderzoeken hoe het geluid van de stad kan worden meeontworpen in dit stadsproject.

Om dit onderzoek tastbaar én participatief te maken hebben we het luisterobject van Sonic West omgebouwd voor Berlijn en gevuld met geluidsopnames van plekken rond het Haus der Statistik. Van 17 tot 27 september presenteerde Michiel het object aan de buurt en aan verschillende partijen betrokken bij de herontwikkeling. Onder de noemer Sonic Aggregator gaven we het onderzoek een kick-start met een programma van luisterwandelingen, presentaties en discussies.

Hoogtepunt was misschien wel 25 september toen we het luisterobject midden op Alexanderplatz presenteerden en tegelijkertijd de Berlin Marathon voor skaters langskwam. Voor even was het plein compleet autovrij en werd de rust alleen doorbroken door het geluid van honderden siliconen wieltjes en klappende mensen. De tiendaagse presentatie was een succes, in totaal hebben circa 520 mensen zitten luisteren in de Sonic Aggregator.