Soundtrackcity
Search
Close this search box.
Sonic West

Sonic West Wall of Sound

Fietsparkeergarage De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10, 1053 RT Amsterdam
Première van een nieuw permanent geluidskunstwerk in fietsparkeergarage van De Hallen, Amsterdam-West

Gratis, wel graag reserveren
Première
Donderdag 4 juli 17:30 uur
Fietsparkeergarage De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10, 1053 RT Amsterdam
Taal: English, Dutch

Een nieuw permanent geluidskunstwerk in De Hallen, Amsterdam-West
Vorig jaar 22 september onthulde Jeroen van Berkel, lid dagelijks bestuur Gemeente Amsterdam Stadsdeel West, de eerste fase van het kunstwerk Sonic West Wall; een 80 meter lange kleurrijke muurschildering in de nieuwe Fietsparkeergarage onder De Hallen in Amsterdam-West. Donderdag 4 juli is het tijd om de volgende fase te onthullen. Het kunstwerk wordt feestelijk omgedoopt tot Sonic West Wall of Sound en maakt vanaf nu geluid.
Sonic West Wall of Sound is ontworpen door Michiel Huijsman in opdracht van Gemeente Amsterdam. Het kunstwerk bestaat uit een schildering, grootformaatfotografie, en geluidscomposities die speciaal voor deze garage zijn gemaakt en de hele ruimte vullen middels een 8 kanaals multichannel installatie. Het kunstwerk sluit visueel, auditief en inhoudelijk aan bij Sonic West, het meerjarig buurtparticipatieproject van Soundtrackcity in OBA De Hallen.

Sonic West
Sonic West is een buurtproject waarin bewoners inmiddels alweer twee jaar samen met kunstenaars de geluiden van hun directe omgeving in kaart brengen en aanvullen met persoonlijke verhalen. In OBA De Hallen staat het luisterkunstwerk Sonic West met drie zitplaatsen waarin de bezoeker geluidsopnames kan beluisteren die zijn geüpload door mensen uit de buurt. Sonic West is een levend archief dat steeds wordt aangevuld met nieuwe geluiden en ervaringen.

Sonic West Wall of Sound
De kleurrijke polygone huid van het luisterkunstwerk in de OBA heeft zich ondergronds uitgevouwen over de 80 meter lange muur van de fietsparkeergarage onder De Hallen. Een wandschildering die de komende tijd stap voor stap wordt aangevuld met grootformaat foto’s en muzikale composities die de ondergrondse ruimte zullen vullen met geluiden van boven, uit de buurt. De foto’s zijn gemaakt door Michiel Landeweerd en Sergio Gridelli. Voor de composities zullen opdrachten worden uitgegeven aan zes componisten.

Buurtparticipatie
Alle dagelijkse geluiden in West, buiten, op straat en in de binnentuinen, vormen samen het geluidslandschap van de buurt. Hoe ervaren buurtbewoners dit geluidslandschap? Kun je de buurt betrekken bij de vormgeving van het geluidslandschap van hun leefomgeving? Hoe vinden buurtbewoners dat de buurt moet klinken, nu en in de toekomst? Wat zijn de karakteristieke geluiden van Amsterdam-West? Deze vragen en meer zijn de afgelopen twee jaar aangekaart binnen Sonic West.

Zes karakteristieke geluiden van West
Bewoners uit West hebben voor het kunstwerk in de fietsparkeergarage zes karakteristieke geluiden van Amsterdam-West uitgekozen. Geluiden die ze nu en ook in de toekomst graag horen in hun buurt. De keuze viel op: vogels, de tram, geroezemoes, fietsen, spel en de wind.

Deze zes geluiden vormen de basis voor zes muzikale composities die op termijn allemaal te horen zullen zijn in de Fietsparkeergarage onder De Hallen. Op donderdag 4 juli gaat de eerste compositie en een serie fotoportretten van fietsers uit de buurt in première. De compositie is gebaseerd op fietsgeluiden en is gemaakt door Michiel Huijsman. De fotoportretten zijn gemaakt door Sergio Gridelli.