Soundtrackcity
Search
Close this search box.
De Binckhorst van boven

SOUNDTRACKCITY ONDERZOEKT DE BINCKHORST

Soundtrackcity onderzoekt De Binckhorst

Sinds januari 2024 doet Soundtrackcity artistiek onderzoek in De Binckhorst in Den Haag. De Binckhorst is een gebied dat in ombouw is van industriegebied naar woon-werkwijk. We onderzoeken hier hoe de gebiedstransformatie klinkt in de oren van de bewoners en bezoekers. Doel van het onderzoek is om nieuwe praktijkgerichte kennis te ontwikkelen die kan worden ingezet om stedelijke geluidsomgevingen te creëren waarin stedelingen gezond en prettig kunnen verblijven.

Waar staan we nu?

Enkele weken geleden zijn we gestart met interview-wandelingen door de wijk met mensen die de buurt al langere tijd kennen. Zoals erfgoed-professional Koos die de verdwenen geluiden van de kranen van de asfaltfabriek mist. Of Susanne die ons die stille straten van de Binckhorst laat ontdekken. De wandelingen zijn inspirerend en leveren veel informatie op. In de Binckhorst scharrelen al jaren tientallen wilde kippen en hanen rond. Het gekraai van de hanen hoor je overal vandaan. Prachtig! Hoe ze hier zijn gekomen? Er doen verschillende verhalen de ronde. Hoe dan ook. Ze hebben hier een perfect biotoop en trekken zich niet zo veel aan van de drukke bouwwerkzaamheden en het verkeer.

Haan op de BinckhorstHoe gaan we verder?

Studenten van het Haagse conservatorium zullen de komende maanden geluiden in de wijk opnemen en tijdens presentaties laten horen aan de buurt. De studenten maken de opnames steeds op dezelfde locaties en op verschillende momenten van de dag. Op die manier kunnen we precies onderzoeken hoe de geluiden in de wijk gedurende de tijd van ons onderzoek veranderen.

Momenteel bouwen we aan een geluidsarchief dat na de zomer in gebruik zal worden genomen. Bewoners en bezoekers van de Binckhorst kunnen dan audio uploaden en beschrijven hoe de geluiden van het gebied op hen inwerken.

Wil je meer weten over de transformatie van de Binckhorst? Marsel Loermans en Wilma Marijnissen hebben drie interessante korte documentaires gemaakt over de veranderingen in de wijk in de afgelopen twaalf jaar. Kijk op: https://www.binckhorstdefilm.nl

Ons onderzoek valt binnen Sound UP, een Zweeds-Nederlandse samenwerking van het lectoraat Music, Education & Society van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Luleå University of Technology, Leiden University en Soundtrackcity.

Wandelen en luisteren in de Binckhorst