Soundtrackcity
  • English
  • Nederlands
For WHOM is Alexanderplatz sounding?

Voor WIE klinkt Alexanderplatz?

Programma rond Alexanderplatz in Berlijn

Voor WIE klinkt Alexanderplatz? is een twee weken durend artistiek onderzoek in de openbare ruimte, een kritische evaluatie van onze sonische omgeving die raakt aan het recht van overpad en de ethiek en politiek van alledaagse geluiden. Een praktijk van wandelen als ontmoeting en wandelen als in de wereld zijn zal worden geïntroduceerd op en rond het Alexanderplatz.

Het doel is om de mogelijkheden van de actuele buitenruimte van Alexanderplatz en de omliggende straten voor menselijke en meer dan menselijke wezens te bevragen. Deze bevraging is gebaseerd op aandachtig luisteren naar de wereld en zal worden uitgevoerd samen met kunstenaars en vrienden van Soundtrackcity in Berlijn die een persoonlijke of professionele relatie hebben met het gebied. De vraag waar we van uit gaan is: “hoe spelen sonische zintuiglijke kwaliteiten van stedelijke ruimtes een rol in (on)rechtvaardigheid, (on)gelijkheid en machtsverhoudingen in de openbare ruimte, in het bijzonder rond Alexanderplatz.”
Tijdens het wandelen luisteren we en vragen we:

Wie woont hier?
Wat hebben ze nodig?
Hoe voelen ze zich op straat?
En wie ontwerpt deze ruimte? Komen ze hier ooit?
Lopen ze hier ooit?
Voor wie is deze plek?
Wat kun je hier doen en wat kun je hier NIET doen?
Hoe sluit het geluid dat je hoort sommigen in en anderen uit?

We organiseren twee lezingen in Liebig12 (alleen op uitnodiging) en twee openbare geluidswandelingen rond Alexanderplatz.

Reserveer voor volle maan wandeling 17 oktober
Reserveer voor vroege zondagochtend wandeling 20 oktober

Naast de gesprekken en geluidswandelingen organiseren we workshops om nieuwe ideeën en methoden te genereren en te testen voor planners, stedenbouwkundigen en architecten om de auditieve zintuiglijke kwaliteiten van stedelijke ruimtes in hun ontwerpen op te nemen, in het bijzonder voor Alexanderplatz en omgeving.

Met dit programma bouwen we voort op de resultaten van Sonic Aggregator uit 2021 en willen we de basis leggen voor een groter project over stedelijk geluidsontwerp in 2025 in Berlijn.

Het programma wordt ondersteund door Liebig12 en Co-Making Matters, Haus der Statistik.

Leestip: Auditory Poverty and its Discontents van Nina Dragičević.