Soundtrackcity
Search
Close this search box.
IJhaven Amsterdam

In Memoriam Cilia Erens

‘Geluid is nooit lelijk, en ook niet altijd mooi’
in memoriam Cilia Erens (1946-2023)

Onlangs overleed Cilia Erens – geluidskunstenaar in hart en nieren en zeer gewaardeerd collega. Sinds de oprichting van Soundtrackcity in 2009 hebben we Cilia vele keren ontmoet. Graag hadden we met haar een audiowalk gemaakt. Maar zover is het helaas niet gekomen.

Geblinddoekt luisteren naar het Mr. Visserplein

In 2017 interviewden ik Cilia voor ons project Crowdsourcing Mr. Visserplein. Cilia kende het plein goed. Ze woonde in de buurt en ze gaf jaarlijks les aan studenten van de Nederlandse Filmacademie. Tijdens haar lessen liet ze de studenten altijd luisteren naar het plein. Geblinddoekt. Voor al die honderden studenten die de les van Cilia hebben gevolgd moet dat een onvergetelijke ervaring zijn geweest. ’Het is alsof er een auto over mijn voeten rijdt’ beschreef een van de studenten de ervaring.

Onvergetelijke vluchtheuvel

Het interview met Cilia vond plaats op een piepklein verkeersheuveltje op het plein, midden tussen de voorbijrazende auto’s. Ik herinner me dat Cilia genoot van alle geluiden om ons heen en mij enthousiast toeschreeuwde wat ze hoorde en beleefde.

Van alle prachtige projecten die ik in de loop der jaren van Cilia heb gehoord heb ik intens genoten. Maar dit interview op die kleine vluchtheuvel zal me altijd bijblijven.

Renate Zentschnig

Meer nieuws