Soundtrackcity
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Audiowandelingen

Tracks logo_Block_Blue_RGB_250px

Speel / luister / download
audiowandelingen in TRACKS

Audiowandelingen

Tracks logo_Block_Blue_RGB_250px

Speel / luister / download
audiowandelingen in TRACKS

Stemmengeschuifel

Met topacteurs in de voetsporen van Heijermans door De Pijp.
Geluidswandeling, Nederlands.
4 km, ± 79 min. Amsterdam.
Gratis

 

BESCHRIJVING
Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp

‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van zegen. ’n arm mens wordt wel bezocht – regen en regen – de boel most rotte – d’r was geen houe an – en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach! Dat is een rol die in mij zit.’

Zo start de negenenzeventig minuten durende geluidswandeling die de wandelaar door de ogen van Heijermans door de Amsterdamse Pijp van de vorige eeuw voert.

Heijermans’ meesterwerk Op hoop van zegen werd in Nederland ondertussen al meer dan 1.000 keer gespeeld en vertaald in alle talen van de wereld. Maar wanneer Heijermans in 1892 in Amsterdam arriveert, is hij 27 en heeft slechts 62 cent op zak. Een jaar later gaat zijn eerste stuk in première en is hij redacteur kunst en letteren bij de net opgerichte Telegraaf. Voor zijn zogenaamde Falklandjes – korte schetsen die dertig jaar in de krant verschijnen – fileert hij het alledaagse leven onder het pseudoniem Samuel Falkland jr. Hij wandelt dag en nacht door de stad; hij kijkt en luistert en treedt de harde realiteit tegemoet met zachtmoedigheid. Het zijn deze Falklandjes die de basis vormen voor de geluidstocht door de straten van De Pijp. Je waant je in de straten waar ‘de witte pest’ rondwaart, je ervaart de schrijnende sociale ellende en je realiseert je weer wat het woord verzorgingsstaat betekent.

Ingesproken door Kitty Courbois, Charlie-Chan Dagelet, Fred Goessens, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Margijn Bosch. Co-productie Toneelgroep Amsterdam (nu ITA).

Puur auditief theater.

START
Café Restaurant De Ysbreeker
Weesperzijde 23,
1091 EC Amsterdam

KAART

Download alleen de A4 plattegrond

TRACKS
Track 1. Weesperzijde
Track 2. Amsteldijk
Track 3. Ceintuurbaan – van Woustraat
Track 4. Frederiksplein

CREDITS
Gemaakt in 2013 door Renate Zentschnig en Evelien van den Broek.
Co-productie Toneelgroep Amsterdam (nu ITA).