Soundtrackcity
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Luisteren met… #4

In ‘Luisteren met…’ interviewt Soundtrackcity bewoners uit Amsterdam over de invloed van geluid op hun leven. Welke geluiden horen bij hun woonomgeving? En wat betekenen deze geluiden voor hen? Vandaag spreken we Ariet. Ze is 75 jaar en woont al meer dan 20 jaar in de Lekstraat in de Rivierenbuurt.

Deel 4: Ariet

“Ik herinner me nog goed dat ik naar Amsterdam verhuisde en op kamers ging. Mijn kamer keek uit op het Hotel American aan het Leidseplein, het was toen al erg druk daar. Er reden toen ook nog auto’s door de Leidsestraat. Ik werkte in die tijd op Schiphol, dat was toen nog een klein vliegveld, er waren maar een paar restaurants en nog nauwelijks winkels. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. We kregen elke maand een loonzakje. Dat kennen de meeste mensen misschien niet meer, maar zo ging dat vroeger. Dat zakje maakte een hard knisperend geluid als je het vastpakte. Dat was een fijn geluid, want dat betekende geld! Niet lang daarna werden bankrekeningen meer gangbaar en toen verdween ook het loonzakje.

Inmiddels ben ik al een tijd met pensioen maar ik deed wel vrijwilligerswerk. Door Corona viel er alleen gigantisch veel weg, niet alleen de stad verstilde, het leven ook. De afgelopen twee jaar heeft mij bewuster gemaakt van geluid. In het begin vond ik het Coronavirus spannend. Ik heb reuma en wilde niet besmet raken, dus paste ik mijn leven aan. Ik ging vaak ’s avonds wandelen, maar dan vermeed ik de drukke straten. Ook kwamen er minder mensen bij me op bezoek, het werd dus steeds stiller. Door die stilte vielen de geluiden in de buurt mij ineens meer op. Vooral de vogelgeluiden. Dat was zo mooi!

Niet alleen de geluiden die er waren vielen op, ook de geluiden die juist waren weggevallen door de lockdowns. Ik woon boven een bakker en hij heeft een terrasje precies onder mijn raam. De geluiden van mensen die daar zaten, miste ik. Dat zijn leuke geluiden die me doen denken aan vakantie. Al dat geklingel van borden en geklets van mensen.

Veel geluiden die bij mijn dagelijkse leven hoorden, verdwenen. De bibliotheek was dicht, mijn vrijwilligerswerk viel weg. Ook de foldertjes die ik rondbracht in de buurt mochten niet meer worden rondgebracht. Dat vond ik jammer want dat was zo gezellig. Al die praatjes met je buren die je dan maakt.”


 

Beluister het geluid van Ariet op de kaart van Urban Sound Lab:

Vogels bij het Miep Giesplantsoen

Lees ook:

Luisteren met… #1

Luisteren met…. #2

Luisteren met…. #3