Soundtrackcity
Search
Close this search box.

Luisteren met… #7 Joyce

In ‘Luisteren met…’ interviewt Soundtrackcity bewoners uit Amsterdam over de invloed van geluid op hun leven. Welke geluiden horen bij hun woonomgeving? En wat betekenen deze geluiden voor hen? Vandaag spreken we Joyce (71) over de nieuwe wijk de Houthavens. Hoe klinkt zo’n nieuw stukje Amsterdam?

Deel 7: Joyce

Voordat we hierheen verhuisden, woonden we in Zuid, vlak bij het Concertgebouw. Wat je daar aan geluiden hoort, geeft een heel ander gevoel van Amsterdam dan wat je hier hoort. Een groot gedeelte van de Houthavens is nog in aanbouw. De geluiden die je nu vooral hoort, zijn geluiden van de bouw. Vooral het boren hoor je goed. Niet alleen buiten zijn er mensen aan het bouwen, ook binnen hoor je nog allerlei ‘verhuisgeluiden’. 

Wat ook nieuw is voor mij, zijn de geluiden van het water. De watervogels zoals de klapperende zwanen en de meerkoeten hoor je vlakbij. Het vele bootverkeer brengt een heel ander geluid met zich mee dan bijvoorbeeld de bekende Amsterdamse tram. We wonen tegenover een pier, in de zomer blijven mensen daar tot laat zitten. Er zijn ook veel zwemmers. Niet alleen in de zomer trouwens. Een groepje zwemmers is hier elke dag, zelfs in de winter springen zij het water in.

Qua verkeer is het wel heerlijk hier, dat is er namelijk niet. Je hoort weinig vliegtuigen en geen auto’s, alleen dat bootverkeer dus. Er zijn ook nauwelijks winkels en cafés in de wijk dus daardoor klinkt het anders dan in veel buurten in Amsterdam. Dat geeft een apart gevoel.

Toch voelt het wel als Amsterdam omdat je het geroezemoes vlakbij hebt. Je bent zo op het Haarlemmerplein, maar het voelt ook een beetje als buiten Amsterdam. Dat komt omdat er hier een soort rust is die je normaal vooral buiten Amsterdam vindt.

Door de ligging aan het water, zijn de geluiden in de zomer anders dan in de winter. In de zomer zijn er veel ‘SUP-ers en mensen met bootjes. Onze slaapkamer bevindt zich in het souterrain en die ligt aan het water. In de zomer varen de mensen dus langs mijn slaapkamerraam. Dat is voor Amsterdamse begrippen een gekke gewaarwording wanneer je niet op een woonboot woont. De eerste nacht dat ik hier sliep was wel even raar. Ik moest wennen aan de geluiden, ik hoorde het klotsen van het water tegen het raam aan. Toen dacht ik wel even: ik hoop dat er geen gaatje in het kozijn zit!

foto: Pexels

Beluister het geluid van Joyce op de kaart van Urban Sound Lab:

Meerkoeten

Lees ook:

Luisteren met… #6

Luisteren met… #5

Luisteren met…. #4