Soundtrackcity
Search
Close this search box.

Luisteren met… #6 Max

In ‘Luisteren met…’ interviewt Soundtrackcity bewoners uit Amsterdam over de invloed van geluid op hun leven. Welke geluiden horen bij hun woonomgeving? En wat betekenen deze geluiden voor hen? Vandaag spreken we Max, 28 jaar oud en wonend in de Pijp.

Deel 6: Max

Ik wandel graag ’s nachts door Amsterdam. Dat is ontstaan toen mijn fiets kapotging, die heb ik nooit laten maken waardoor ik nu overal naar toe loop. Gemiddeld zo’n 10 a 20 kilometer per dag. Ik liep dus ook soms ’s nachts naar huis en toen viel het me op hoe anders de stad dan klinkt.  Alles gaat een beetje langzamer en geconcentreerder. De paar geluiden die er dan op straat zijn hoor je beter.

Ik weet veel van geluid omdat ik sonologie heb gestudeerd. Tijdens mijn studie richtte ik mij op verschillende manieren van luisteren. Ik maakte muziek maar die presenteerde ik zo dat er geen duidelijke muzikale basis is. Bij klassieke muziek heb je bijvoorbeeld een opbouw waarna je weer neerkomt op je basistoon, maar dat liet ik juist los. Als luisteraar mag je dus kiezen naar welk geluid je gaat luisteren. Dat doen we ook tijdens het luisteren in het algemeen. Waar focus je op? Misschien een raampje dat dicht gaat of een fietsslot dat wordt losgemaakt. Je hoeft het niet te zien om het te horen maar je moet wel actief je oren aan het werk zetten.

Het geeft mij veel rust om ergens te gaan zitten en gewoon een tijdje te luisteren. Probeer maar eens op een bankje plaats te nemen en tien minuten lang je ogen te sluiten. Wat hoor je dan allemaal? En kan je dan ook ontdekken waar je dat hoort? Achter je, naast je? Misschien hoor je iets boven je. Is het ver weg of juist vlakbij?

Dankzij mijn werk ben ik goed afgestemd op geluid maar iedereen kan dat! Je moet alleen wel oefenen. Alle geluiden komen samen en hebben invloed op elkaar. Mijn favoriete geluiden zijn de geluiden die eigenlijk heel hard zijn maar zich zo ver weg afspelen dat ik ze nog enkel zachtjes hoor. Denk maar aan het luchtalarm of de toeter van een boot of luide kerkklokken. Je kunt dan vaak moeilijk plaatsen waar het precies vandaan komt maar je hoort het om je heen en je weet dat iedereen in de buurt het ook hoort. De stad is één groot hoorspel.

 

Beluister het geluid van Max op de kaart van Urban Sound Lab:

Fietsgeluid

Lees ook:

Luisteren met…. #4

Luisteren met… #5