Soundtrackcity
Search
Close this search box.

Luisteren met… #5

In ‘Luisteren met…’ interviewt Soundtrackcity bewoners uit Amsterdam over de invloed van geluid op hun leven. Welke geluiden horen bij hun woonomgeving? En wat betekenen deze geluiden voor hen? Dit keer spraken we Stephanie. Zij is 30 jaar oud en woont (nog even) in de Pijp.

Deel 5: Stephanie

“Ik durf het bijna niet te zeggen in deze column maar ik verhuis na meer dan tien mooie jaren in Amsterdam over een paar maanden naar Rotterdam. Ik ga daar werken in het Erasmus MC ziekenhuis. Op dit moment ben ik nog arts-onderzoeker in het AMC. Daar vind je ontzettend veel geluiden. Voor mijn onderzoek neem ik veel MRI-scans af, dat apparaat staat natuurlijk bekend om de hoeveelheid geluid die het maakt.

Als iemand een scan krijgt dan geven we de patiënt dubbele gehoorbescherming: oordoppen en een koptelefoon. Dat zorgt ervoor dat je geen gehoorbeschadiging oploopt, maar zelfs dan hoor je het geluid nog steeds erdoorheen. Dat harde geluid wordt veroorzaakt door de radiofrequente golven. Grappig genoeg vallen de meeste mensen in slaap tijdens een MRI-scan, ondanks het volume van het geluid. Het is namelijk wel een heel ritmisch en monotoon geluid.

Een ander opvallend geluid in het ziekenhuis is te vinden op de gangen. Ik werk bij een afdeling waar ook jonge patiënten liggen, dus er lopen veel ouders rond die op bezoek zijn. Als je op de gang loopt hoor je allerlei vogels fluiten. Het is dan net alsof je buiten in een park of bos loopt, maar het is een bandje dat je hoort. Op een aantal plekken in de gang vind je een soort overkapte zitjes waar je in kunt plaatsnemen. Dan hoor je de vogelgeluiden nog beter. Bezoekers kunnen daar even zitten, luisteren en tot rust komen.

Na mijn werk wandel ik graag door de buurt waar ik woon. Dan loop ik naar het Sarphatipark en daarna loop ik via straten achter de Albert Cuyp weer een rondje naar huis. Het eerste dat in mij opkomt als ik denk aan de geluiden bij mij thuis zijn dat ook vogelgeluiden. De achterkant van mijn appartement heeft een groot balkon dat grenst aan een binnentuin met veel bomen. De ene keer zitten er spreeuwen in, dan weer duiven of halsbandparkieten. Het balkon zit ter hoogte van de takken van een grote boom dus je zit bijna tussen de vogels.”

 

Beluister het geluid van Stephanie op de kaart van Urban Sound Lab:

Vogel in de boom

Lees ook:

Luisteren met… #1

Luisteren met…. #2

Luisteren met…. #3

Luisteren met…. #4